Tour to Pulau Pangkor

On Saturday, 10th December till Sunday, aku ikut family fwenz ke Lumut. Actually its not a good plan if you go without preparation. So kalau tak plan dari awal, what did you expect? All hotel fully booked. Gile kentang~! We just not merayau area pekan di Lumut tapi terpaksa berpusing di pinggiran Lumut semata-mata nak cari hotel kosong. My advices, before we go somewhere to rest yourself than you should make a good preparation. Tentukan berapa orang yang nak pergi, survey harga setiap hotel di lokasi berdekatan, budget untuk penginapan + makan + minum, hiburan (please include) and lastly consider your money for SHOPPING !

Back to the story, disebabkan aku dan kawan aku tidak berduit pada masa itu, jadi kami banyak diam walaupun dalam hati memberontak sebab bosan dengan perjalanan jauh yang tunggang langgang nie. The last resort we go to Pulau Pangkor. Tunggu bot di jeti berhampiran. Memang damai rasanya apabila melihat kehijauan bukit dan kebiruan laut. Apa yang menarik, sekumpulan ikan todak yang sederhana saiznya memunculkan diri di permukaan air. Geram hati aku. Rasa macam nak tangkap aje. Agak tidak selesa apabila menaiki bot yang sudah berusia dan sarat dengan penumpang. Nun, di tepi tingkap hati aku terbuai dengan keindahan laut dan merasai bau udara laut yang melapangkan tekanan aku.

Sampai di jeti Pulau Pangkor, kami perlu naik van mini yang ada di situ. Van tersebut mengingatkan aku kepada pengangkutan awam di KL dahulu iaitu ‘bas mini’. Setiap seorang dari kami membayar RM5.00. Sebenarnya aku tak tau pun harga sebenar yang di charge van mini tersebut. Luckily we get the hotel but really sucks sebab hotel kami terperosok jauh ke dalam. Sadis sungguh!

At the night, aku habiskan masa aku sendiri berjalan-jalan di sekitar hotel tersebut. Aku tidak berkesempatan ke pantai kerana jam 11.00pm, laluan ke pantai menjadi gelap. Jadi aku cuma jalan-jalan di aksesori dan kebanyakan kedai menjual pakaian. Sempat beli 1 souvenier, 1 skirt mandi dan 1 selendang biru sebagai kenang-kenangan. Agak mahal harga makanan, satu-satunya kedai Melayu di situ. Rata-rata yang golongan ibu bapa gemar bercuti di Pulau Pangkor.

bagi aku takde la yang menarik kalau percutian last minute nie. dah la pegi sabtu balik ahad. perghhh sia-sia je penat. memang aku takde perasaan ape kat sana. setakat pegi tengok-tengok barang then aku balik hotel tedo. that’s it. pasnie kalau depa ajak sorry to say la nak ikut. tak prepare langsung. ditambah dengan kewangan yang tak mencukupi lagi la segan aku nak follow pas nie.

ahad sampai kl dah 11 lebih. pastue nak ke Gombak lak amik kuda aku. kul 12.30mlm tue aku mandikan kuda aku dengan air bunga. hehehe.. memalam eh.. gile la aku nie. tawakal je balik dr gombak ke rumah. seram sejuk btol. sampai depan umah.. lagi sekali bulu roma aku tegak dah. aduh.. macam-macam la. jangan la benda-benda halus nie mengikut aku masuk umah. basuh muka, kaki, selawat then ayat kursi.. then tedo.

pagi tadi aku bangun dah 10.30am. tak sedar ape! badan sakit-sakit. letih. semua ada. memang tak gie keja. aku tak inform office pun. MALAS. kredit x de ape semua. baru bukak mata sikit terlelap sampai kul 4 ptg. badan aku panas. rasa nyesal je ikut gie pangkor. uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….

Related ‘Aku yang travel’ :-

Tour to Perlis 2008 (Part 1)
Tour to Kangar 2007 (Part 3)
Tour to Kangar 2007 (Part 2)
Tour to Kangar 2007 (Part 1)

One thought on “Tour to Pulau Pangkor

  1. jangan menyesal gi kat pulau pangor….next time when ureally plan to have a nice trip to pulau pangkor just contact me at his number .0126661667 .or mail at intan.resort.pangkor@gmail.com running my own.still under renovation,its a chalet nice place for u and ur friends to stay….rate from rm 60 / 80 .just 1 min walk to the beach.

Comments are closed.