Tour to Kangar (Part 1)

hari ini, aku tempuhi satu perjalanan yang paling lewat sekali. nak cari tiket ke Kangar.. sold out. at last amik ke alor star. i never use bas to utara so.. dapat bas cikai gak la. patutnya just 5 hours tp jadi 7 hours. haru.. haru.. aku 100x menguap dalam bas. 50x terlentok dalam bas. bas pun penuh. duk kat single seat. seat sebelah pakwe encem. tapi tak koser i nak tegur sapa. sejuk mak aihh. siap berselubung dalam bas.

4.30ptg gerak dr Puduraya. kul 7 lebey baru sampai petronas Simpang Pulai Utara. mak oi.. jauh lagi ke. ramai yang jadikan petronas tue tempat perhentian. lapaq dah nie..bas nie tak moa ka benti kat tempat makan? sadis sungguh! aku sempat la sedut sampoerna sepam. trus gie toilet. seb baik toilet dia bersih. huhu..

station pertama benti kat Sungai Petani. sini macam pekan cowboy jew. lebih kurang macam kat Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR). apa ade kat jln tar sama je ade kat sini. then bas gerak lagi. ble tahan jem gak sini. tapi x mampu kalahkan jem kat kl. hahahaha.. sms din “skang kat sungai petani. jauh lagi ke nak sampai alor star?”. “ade la 40 minit”. din reply. kebas dah bontot. tak ble nak gerak-gerak kat single seat nie.

station ke dua semua orang turun. i’m da 3rd person yang last turun. takut buatnya bas nie benti makan angin ja. haru kena tinggal lak. mamat encem tue jeling aku. dia nak turun Jitra rupanya (aku dengar dia tanya driver bas). sian dia. kalu sama haluan, aku ajak je dia naik kereta ke Kangar (ouch ~! gatai na). bas stand Alor Setar tak la sebesar mana. lebey kurang macam bas stand kat kuala selangor je (last aku gie 2005). din ajak lepaking dengan budak cenel kedah. aduh.. segan na. kenai nick depa je. tak pernah jumpa before this. (thanks to din Setan n shah da^jakers yang susah payah amik aku dr Alor Setar ke Kangar).

sampai Kangar dah. same as before. sebuah pekan kecil. sebelum aku balik tedo kat umah suraya, depa ajak minum. aku yang kelaparan order tomyam je. tapi punya la lama dekat 1 jam setengah tak anta order. aku dah hangin. last aku panggil. awek yang perasan lawa tue trus cakap “nasi tengah masak”. perghhh terbakar atie aku. sian shah sebab dia order nasi goreng. aku tanya “tom yam dah buat?”. dia kata belum! goshh! aku rasa macam nak tepuk je kepala minah tudung tue. din cakap.. “makanan cancel”. pastu minah tue trus blah with no sorry. what da bodo! mementang la mat-mat askar penuh kat meja sebelah, hang duk layan meja aku nie sebelah mata je. skola tak habes!!!

balik umah aya, nyamannya tedo. sedap aihh duk sini. sejuk.. nyaman.. damai.. sunyi.. ah.. miss my hometown.

related Travel topics:

Tour to Kangar (Part 2)
Tour to Kangar (Part 3)
Tour to Pulau Pangkor