Health: Seks adalah multivitamin

Bila anda enggan melakukan hubungan seks kerana sedang sakit kepala, maka segeralah mencari alasan lain yang lebih masuk akal. Perlu diketahui bahawa melakukan hubungan seks itu mampu menghilangkan sakit kepala.

Tidak percaya? Mari semak beberapa penjelasan ilmiah di bawah ini. Mari kita berbicara sedikit tentang ilmiah bagaimana seks boleh menghilangkan sakit kepala. Sesaat setelah orgasme, otak akan memerintahkan tubuh untuk mengeluarkan hormon pembunuh rasa sakit. Hormon itu adalah hormon yang bekerja dan memiliki kesan seperti morfin. Secara amnya mungkin boleh diertikan “semakin banyak orgasme, maka semakin ‘banyak ubat sakit kepala’ yang dikeluarkan”.

Hubungan seks juga boleh membuat Anda lebih peka. Daya cium anda akan meningkat seiring frekuensi hubungan seks. Perlu diketahui bahawa saraf-saraf penciuman dalam hidung, akan bekerja aktif ketika anda sedang berghairah. Hal ini terjadi kerana aliran darah menuju ke hidung meningkat.

Bukan rahsia lagi apabila melakukan hubungan seks secara rutin terbukti dapat meningkatkan kualiti kesihatan anda. Dalam Secret of the Superyoung, penulis yang juga Ahli Saraf di Royal Edinburgh Hospital, David Weeks, mengatakan bahawa melakukan hubungan seks yang cukup, boleh membuat anda tampil 10 tahun lebih muda.

Seks juga mujarab sebagai ubat stres. Bila merasa tegang, maka seks boleh membantu anda menjadi lebih tenang dan mengurangi beban akibat rutin kerja seharian. Selama melakukan hubungan seks, tubuh akan mengeluarkan endorphin, iaitu hormon yang menghasilkan perasaan tenang dalam otak.

Perlu diketahui pula, berdasarkan sebuah penelitian, melakukan seks secara teratur ternyata boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh sampai 30%. Hubungan seks menghasilkan hormon melatonin, yang baik untuk melawan bakteria dalam darah, menghindari kesan penuaan dan memberi kesan mengantuk. Dengan demikian, anda boleh terhindar dari penyakit flu dan masuk angin tanpa harus bergantung pada ubat atau jamu.

Dengan takdir Tuhan, anda boleh panjang umur hasil dari hubungan seks. Percaya atau tidak, setelah melakukan kajian lebih dari 10 tahun di negara bahagian Welsh, Inggeris, Profesor dari Bristol University, Shah Ebrahim, mengatakan bahawa seks dapat mengurangkan risiko terkena serangan jantung atau stroke. Menurut Embarhim, melakukan hubungan seks itu lebih sehat daripada jogging.

Dengan melakukan seks sebanyak tiga kali seminggu, berarti anda memperoleh ekstra pembakaran kalori hingga 8000 kalori per tahun. Bila tubuh melakukan pembakaran kalori yang mendekati sempurna ini, anda akan merasa lebih sehat dan bahagia. Mungkin anda belum mengetahui bahwa setiap 100 kali orgasme, berarti anda terhindar dari kematian premature hingga 36% kerana darah boleh menembus daerah-daerah “mati” ketika malakukan seks, sehingga daerah-daerah itu
boleh diperbarui.

Dengan melakukan hubungan seks, berarti anda merangsang pembinaan sel-sel dalam tubuh anda sendiri. Namun yang paling utama dan penting dari itu semua adalah, semakin sering melakukan hubungan seks, maka anda akan semakin romantis. Hormon oxytocin yang dikeluarkan setiap kali orgasme, boleh meningkatkan daya romantisme, seperti selalu ingin memeluk dan mencium, atau sebaliknya.

Dengan maklumat di atas, mungkin dapat membantu hubungan cinta yang dikatakan sebagai relatif aman damai.

Advertisements

12 thoughts on “Health: Seks adalah multivitamin

Comments are closed.