Luahan hati LELAKI yang dibenarkan kahwin 1 lagi

I sendiri sebagai lelaki rasa tercabar apabila my wife sering mewar-warkan yang my age dah melewati 40 tahun.

“Life starts at 40, kalau U rasa U nak pasang lagi satu, I izinkan,” kata isteriku.

Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. I tersengih-sengih aje lah at that time.

“Dunia ni dah terbalik gamaknya. Kawan-kawan aku siap pegi Siam sana nak nikoh lagi satu. Ni bini aku siap suruh pasang sorang lagi…?!”.

Tak tahulah kalau isteri I tu main reverse psikologi dengan I. Tapi lepas I berfikir panjang, rasa-rasanya tak nak lah.

Sebab apa ?

Bila mengenangkan umur I yang dah 40+, let’s say kalau I kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun. Memang lah seronok beb.

Tentang makan minum, pakaian I, kemas rumah dan kegemaran I, rasanya I tentu asyik teringatkan my first wife. Tak perlu nak ajar, I suka makan apa, cam mana cara nak masaknya, baju I kena gosok cam mana, kalau I bangun tidur I suka kalau my wife dah siapkan segala-galanya lah. Tak perlu I bagitahu, dia dah tahu apa I suka. Cerita apa I suka kat TV, teh atau kopi manis macam mana, hobi apa, sukan kegemaran…semua dia dah tahu. Tak perlu start balik macam zaman umur 20-an dulu.

Rasa rasa dapat ke isteri muda I suruh buat gitu, tentu dia banyak ragam.

Ye lah dia muda, I kan dah tua. Mesti dia kata I ni mengada-ngada. Sure I yang kena manjakan dia lebihlah, sebab dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan.

Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dgn kita sejak muda.

Kalau kita rasa isteri tua banyak belanja, isteri yang muda pasti lagi teruk. Eh, budak 20-an zaman sekarang, dengan handbag Gucci, dengan nak tudung kain Mawi dan handphone jenama Nokia N95, itu tak termasuk kereta…paling korok pun mesti nak Honda atau Toyota.

Perempuan muda sekarang mana nak naik Proton atau Perodua. Kalau I tak bagi barang-barang tu, dia tak nak bagi ‘barang’ dia lak malam-malam.

Sedangkan dengan isteri tua, awal-awal kahwin naik motosikal cabuk pun sanggup, berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu.

Ahh…terkenang juga zaman ‘miskin’ dulu tu.

Rumah dengan bini tua dulu pun setakat apartmet 3 bilik. Tidur atas tilam nipis, dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak.

Oh, untuk isteri muda, terpaksa aku buat OT untuk bayar rumah teres dua tingkat tu, nak bayar peti ais Samsung dan TV Sony Bravia 40 inci tu.

Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kalau kena buat OT setiap hari. Hari minggu pun kena cari duit. Nak tengok bola pun tak dapat.

Lebih haru lagi, tentu anak-anak I akan memberontak sakan.

Yelah, sekarang ni kan banyak kes bapak kahwin lain, anak-anak lebih tertekan.

Ramai jadi liar, hisap dadah, jadi mat rempit dan bohsia sebab tension bapak kawin baru. Takut mereka menjauhkan diri dari I, malah akan membenci pula. Disebabkan masyarakat kita ni memandang serong pada keluarga yang bapak mereka kahwin lebih dari satu.

Kalau I ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat lagi di masa I dah tua dan memerlukan perhatian dari anak-anak. Rumah isteri muda tengah hiruk pikuk dengan anak-anak kecil (kan dah ada experience dengan isteri pertama, bagaimana kelam-kabutnya dia menguruskan anak-anak).

Sedangkan di rumah isteri tua, anak-anak dah besar, boleh tolong maknya dan sedang seronok bergurau senda bersama ibunya membincangkan topik-topik terkini dan juga kehidupan mereka.

Duduk rumah bini muda, I yang tua-tua ni lak kena salin pampers dan bagi baby mandi. Haha…kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak.

Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang nak kena repeat.

Mula-mula kahwin tentu seronok. Paling lama setahun dua. Bila dah ada anak, tanggungjawab baru bermula semula sebagaimana dengan isteri pertama dulu-dulu.

Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak pegi shopping beli baju anak-anak, nak dukung anak-anak.

Leceh lah nak kena teman isteri muda buat semua tu. Silap haribulan orang kata tengah pilih baju cucu. Eii…tak sanggup pula. Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak I…lagi haru…

Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria-ria kita nak kan anak dia. Lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tahu nak letak kat mana. Orang tua tak kan nak straight to the point. Tanya itu ini. Kalau dia nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan mata, buat kita dah tak senang duduk.

Tak kan raya asyik balik umah mak mertua baru aje. Apatah lagi kalau I ni lak umur nak sama dengan mak bapak mertua baru I tu. Hish…banyak lah lagi.

Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang indah-indah kahwin dua ni silakanlah. Tapi bagi I selagi hayat dikandung badan, selagi tu lah I tak nak tambah.

Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar. Tapi sekadar menurutkan nafsu dan ‘benda dalam seluar’ tu rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama terhadap I.

Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata. Bukannya yang di dalam kepala. ‘Bukannya di dalam seluar dalam’ je.

Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak mengharungi susah senang dari mula.

Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut, salah kita juga, cuai dan mengabaikannya). Apa apa pun semuanya bermula dengan kita. Insaflah.

Kalau nak ikut nabi, rasa-rasanya solat subuh pun kita terlepas kalau isteri tu tak kejutkan. Bukan nak kata solat Subuh, kekadang waktu lain pun terlambat atau terlepas. Baca Quran pun sekali-sekala, baca Yassin pun hanya bila ada orang meninggal. Ikut sunnah Nabi apa nama tu.

Tak payahlah yang lain lain. Kang ada yang nangis bila disebutkan. Cukuplah.

Sesungguhnya amat bertuahlah suami-suami yang mempunyai isteri yang menyuarakan pendapat di ruangan ni.

Membuktikan mereka sayang, kasih dan cinta pada kalian.

Apa sangatlah kita nih. Macam nabi konon. Ye ke? Bab kahwin kahwin aje nih ikut cam nabi. Bab menegakkan benda dalam seluar dalam je nak ikut sunnah. Cuba bab menegakkan agama Islam, masih ramai lagi terkial-kial.

Wallahualam.


cikwiduri: Terima kasih pada tuan yang menghantar artikel ini. Semoga anda suami isteri sentiasa dirahmati-Nya.

4 thoughts on “Luahan hati LELAKI yang dibenarkan kahwin 1 lagi

  1. sedap gak nih dpt barang baru..tp dah tua2 ni takut tak leh nak ikut..kita bagi sekali dia mintak tiga letih kita..

  2. ingatkan sebab sayang isteri… rupanya sebab ‘takut’ tanggungjawab..

Comments are closed.