Jenazah pengebom Bali

Jenazah arwah Amrozi, Imam Samudra dan Mukhlas
Jenazah arwah Amrozi, Imam Samudra dan Mukhlas

LAMONGAN, Indonesia ( 09 Nov 2008): Suasana haru menghiasi kediaman orang tua kedua mujahid, Amrozi dan Ali Ghufron di Tenggulun. Ditambah dengan kedatangan tiga ekor burung hitam yang berputar-putar di atas rumah mereka.

Lebih dari tujuh minit burung tersebut berputar-putar, seakan memberikan persaksian bahawa mereka adalah para syuhada. Isteri kepada Ali Ghufron, Ustazah Paridah Abbas berkata, dia melihat langit membentuk kalimah Allah ketika 3 ekor burung itu datang.

Pada jam 22.20 tempat mendaratnya helikopter yang membawa jenazah kedua-dua mujahid, Amrozi dan Ali-Ghufron, dijaga dengan ketat oleh berpuluh polis.

‘Tepat jam 23.53, ketiga-tiga mujahid meninggal di tangan toghut la’natullah’ begitulah pesan yang diterima wartawan Arrahmah.com daripada Ustaz Ali Fauzi. Ketika helikopter hendak mendarat di kediaman ibu arwah Amrozi dan Ali Ghufron, mereka mengadakan persiapan menyambut jenazah dengan menutup rapat pintu rumah melainkan pintu hadapan sahaja. Wartawan juga tidak dibenarkan masuk kecuali dua orang ahli keluarga yang menggunakan kamera.

Di dalam rumah, kakak tertua, Ustazah Khozin memberikan nasihat mengikut wasiat kedua-dua mujahidin iaitu tidak boleh ada yang menjerit, melakukan nihayah (hinayah), boleh menangis tetapi tidak sehingga meraung-raung atau tersedu-sedu.

Wartawan Arrahmah yang berada di Tenggulun ketika itu sempat menyembahyangkan kedua-dua jenazah. Wartawan yang berada di shaf hadapan itu berkata, bau harum semerbak bertebaran dalam ruangan sembahyang manakal kedua mujahid itu pula dilihat tersenyum, wajahnya sangat bersih dan jauh lebih tampan.

Allahu Akbar! – Sumber Arrahmah.com

Keterangan Gambar:-
Gambar 1: Ali Amrozi bin Haji Nurhasyim @ Amrozi (05 Julai 1962 – 09 Nov 2008).
Gamber 2: Abdul Aziz @ Imam Samudra/Qudama/Fatih/Abu Umar/Heri (14 Jan 1970 – 09 Nov 2008)
Gambar 3: Huda bin Abdul Haq @ Ali Ghufron/Muklas/Mukhlas (Feb 1960 – 09 Nov 2008).

Advertisements

One thought on “Jenazah pengebom Bali

Comments are closed.