Health: Kopi mengecilkan payudara wanita

LONDON: Pengambilan hanya tiga cawan kopi sehari dikatakan mampu mengecutkan buah dada wanita kerana kafein yang terlalu banyak boleh menjejaskan hormon dalam badan dan menggugat saiznya.

Kajian terbaru yang dijalankan sekumpulan penyelidik menunjukkan lebih banyak kopi yang diminum, lebih kecil saiz buah dada mereka.

Hampir 300 wanita yang mengambil bahagian dalam kajian itu dan mereka ditanya purata jumlah pengambilan kopi sehari dan saiz payu dara mereka diukur.

Keputusan kajian itu yang disiarkan Jurnal Kanser Britain mendapati dengan hanya meminum sekurang-kurangnya tiga cawan kopi atau lebih sehari sudah cukup untuk mengecilkan saiz buah dada mereka.

Kesannya meningkat bagi setiap cawan kopi yang diminum.

Hampir separuh daripada wanita dalam kajian itu menunjukkan perubahan gen yang dikaitkan dengan pengambilan kopi dan saiz payu dara mereka.

“Meminum kopi boleh memberi kesan besar terhadap saiz buah dada,” kata Helena Jernstrom dari Universiti Lund, Sweden, yang mengetuai kajian berkenaan.

“Wanita yang minum kopi tidak perlu bimbang buah dada mereka akan mengecut dengan cepat dalam masa semalaman. Ia akan menjadi lebih kecil tetapi tidak terus menghilang,” katanya.

“Bagaimanapun, mereka yang berpendapat boleh meneka wanita mana peminum kopi hanya melalui ukuran baju dalam mereka akan silap.

“Masalahnya, ada dua ukuran bagi sehelai baju dalam iaitu saiz mangkuk dan ukur lilit jadi tidak mudah untuk anda meneka.”

Wanita yang minum lebih tiga cawan kopi sehari mempunyai purata 17 peratus saiz buah dada lebih kecil berbanding mereka yang minum kurang tiga cawan sehari.

Wanita yang mempunyai saiz buah dada lebih besar paling berisiko tinggi, kata saintis berkenaan.

Bagaimanapun, kajian itu tidak dapat merumuskan sama ada meminum jumlah kafein yang banyak setiap hari juga boleh menjejaskan kepadatan buah dada. – Agensi

cikwiduri: Kepada kaum wanita, bolehlah lupakan kopi dan kepada kaum lelaki jangan galakkan isteri buat air kopi nanti isteri pun join minum sekali. Seeloknya buatlah sendiri ye.

Advertisements

7 thoughts on “Health: Kopi mengecilkan payudara wanita

  1. saya lagi la penggemar kopi….saya makan sebuk kopi gitu je…kopi hang tuah paling sedap… dr umur 9 tahun tabiat saya, org kata kopi pahit, saya kata kopi manis… xtahu la…da saya suka, ulam2 yang pahit2 pun saya suka sgt mkn mcm tu je…pucuk betik paling best. tp pasal kopi td…saya x rasa betul la.mungkin ada faktor lain yang mempengaruhi kajian tu.payudara saya sht n mantap ada la…

    1. hehehe.. apa pun x boleh_jambu .. klaka la.. artikel tu dah lama saya baca.. lupa pula mana saya cedok… saya pun ske kopi.. tapi alhamdulillah still sihat.. mcm you cakap.. maybe ade faktor lain yang mempengaruhi kesan kopi tue.. org tue minum kopi basi agaknya..heheheh

Comments are closed.