Doa (8): Himpunan doa dalam Islam

>> DOA ketika keluar rumah
“Dengan nama Allah (dalam keadaan), aku menyerahkan diri kepada Allah, tidak ada daya upaya (dalam segala urusan) melainkan dengan Allah jua.”

>> DOA ketika hendak masuk rumah
“Wahai Tuhanku, bahawasanya aku memohon kepada-Mu sebaik-baik tempat masuk dan sebaik-baik tempat keluar. Dengan nama Allah kami masuk, dengan nama Allah kami keluar. Dan kepada Allah Tuhan kami, kami menyerahkan diri.”

>> DOA keluar bermusafir
“Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu dalam perjalanan ku ini kebaikan dan takwa dan daripada amalan yang Engkau reda.”

“Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkan kepada kami perjalanan ini dan perdekatkan kepada kami jarak perjalanan yang jauh.”

“Ya Allah Ya Tuhanku. Engkau yang menemani di dalam perjalanan dan pengganti di dalam keluarga.”

“Ya Allah Ya Tuhanku, sesungguhnya aku memohon perlindungan dengan-Mu daripada kesukaran dan kepenatan perjalanan serta aku kelihatan sedih serta daripada keburukan ketika kembali kepada harta, keluarga dan anak.”

>> DOA apabila mendapat berita gembira
“Segala puji kepunyaan Allah, Tuhan yang memelihara segala alam pujian yang menyamai nikmat-Nya dan menandingi keutamaan-Nya.”

>> DOA memohon ditetapkan iman
“Wahai Tuhanku, berikanlah kepadaku iman yang kuat dan keyakinan yang tidak lagi dipengaruhi kekufuran dan serikanlah kepadaku rahmat yang dengannya aku mencapai kemuliaan daripada kemuliaan-Mu di dunia dan akhirat.”

>> DOA pada waktu pagi dan petang
“Aku berlindung dengan kalimat-kalimat Allah yang sempurna, daripada kejahatan apa yang terjadi.”

>>DOA ketika melihat langit
“Wahai Tuhan kami, tiadalah Engkau menjadikan ini dengan percuma. Aku akui kesucian-Mu, maka peliharalah kami daripada azab neraka.”

>> Doa memohon kesabaran
“Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran atas kami dan kukuh tetapkanlah pendirian kami dan tolonglah akan kami yang mengingkari.”

>> DOA ketika rasa takut atau terkejut
“Aku berlindung diri dengan kalimah Allah yang sempurna daripada kemarahan-Nya dan seksaan-Nya dan daripada kejahatan hamba-Nya, daripada gurisan syaitan dan daripada kehadiran mereka itu.”

>> DOA mohon keampunan kerana iman dan diselamatkan dari neraka
“Ya Tuhan kami, sesungguhnya kami telah beriman, maka ampunilah segala dosa kami dan peliharalah kami daripada seksa neraka.” (Surah Ali-Imran ayat 16).

>> DOA mohon anugerah kekuatan, kekuasaan dan rezeki yang banyak
“Wahai Tuhan Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kepada orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan daripada orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehendaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam. Engkau keluarkan yang hidup daripada yang mati, dan Engkau keluarkan yang mati daripada yang hidup. Dan Engkau beri rezeki siapa yang Engkau kehendaki tanpa hisab (batas).” (Surah Ali-Imran ayat 26).

>> DOA mohon anak dan cucu dijadikan orang yang baik
“Di sanalah Zakaria berdoa dan kepada Tuhannya dengan berkata: “Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Mendengar doa. (Surah Ali-Imran ayat 38).

>> DOA mohon diberi kesabaran
Dan apabila mereka (orang yang beriman) keluar menentang jalut dan tenteranya, lalu mereka berdoa: “Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran atas diri kami, dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang kafir.” (Surah al-Baqarah ayat 250).

>> DOA mohon anugerah keluarga dan keturunan yang taat
“Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan di antara anak cucu kami umat yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadah haji kami, dan terimalah taubat kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang.” (Surah al-Baqarah ayat 128).

Advertisements