Doa (9): Himpunan doa dalam Islam

>> DOA mohon dilancarkan lisan dalam berbicara
“Dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku supaya mereka mengerti perkataanku.”

>> DOA supaya tidak berputus asa
“Ya Tuhanku, sesungguhnya tulangku telah lemah dan kepalaku telah ditumbuhi uban dan aku belum puas pernah kecewa dalam berdoa kepada Engkau, Ya Tuhanku.” (Surah Maryam ayat 4)

>> DOA mohon kasih sayang untuk kedua ibu bapa
“Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: “Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.” (Surah al-Isra’ ayat 24)

>> DOA mohon keampunan untuk diri, ibu bapa dan orang-orang beriman pada hari kiamat
“Ya Tuhan kami, berilah keampunan kepadaku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang Mukmin pada hari terjadinya hari hisab (hari kiamat).” (Surah Ibrahim ayat 41)

>> DOA mohon kurnia rahmat dan petunjuk yang lurus segala urusan
“(Ingatlah) tatkala pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua, lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami, berilah rahmat kepada kami, berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini.” (Surah al-Kahfi ayat 10)

>> DOA mohon agar diri dan keturunan dijadikan orang yang tetap mendirikan solat
“Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat, Ya Tuhan kami, perkenankanlah doaku.”
(Surah Ibrahim ayat 40)

>> DOA mohon dihindarkan daripada fitnah dan diselamatkan daripada tipu daya orang kafir
“Kepada Allahlah kami bertawakal! Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan kami sasaran fitnah bagi kaum yang zalim dan selamatkanlah kami dengan rahmat Engkau daripada (tipu daya) orang-orang kafir.” (Surah Yunus ayat 85-86)

>> DOA mohon diberi keputusan yang baik
“Pengetahuan Tuhan kami meliputi segala sesuatu. Kepada Allah sajalah kami bertawakal. Ya Tuhan kami, berilah keputusan antara kami dan kaum kami dengan hak (adil) dan Engkaulah Pemberi keputusan yang sebaik-baiknya.” (Surah al-A’raaf ayat 89)

>> DOA untuk menghilangkan rasa marah
“Aku berlindung diri dengan Allah dari syaitan yang terkutuk; Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku, dan lepaskanlah aku dari syaitan yang terkutuk”.

>> DOA ketika menghadapi kesusahan tidur
“Tiada Tuhan kecuali hanya Engkau, Maha Suci Engkau; Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang menganiaya diri”.

>> DOA memohon taubat
“Wahai Tuhanku, maafkanlah aku kerana sesungguhnya Engkau Tuhan yang Maha Pemaaf dan mempunyai Kemuliaan”.

>> DOA ketika mengambil wuduk
“Tuhanku, ampunilah segala dosaku, luaskanlah (lapangkanlah) rumah tanggaku dan berkatilah untukku rezekiku”.

>> DOA mohon perlindungan daripada penyakit berat
“Wahai Allah, sesungguhnya aku berlindung diri kepada-Mu daripada penyakit sopak, gila, penyakit kusta dan penyakit-penyakit berat”. (Riwayat Abu Daud)

>> DOA memohon kesihatan tubuh badan (baca pada waktu pagi dan petang)
“Ya Allah, kurniakanlah kesihatan pada badan hamba, Ya Allah kurniakanlah kesihatan pada telinga hamba, Ya Allah kurniakanlah kesihatan pada mata hamba, Ya Allah, hamba berlindung kepada-Mu daripada kekufuran dan kepapaan, Ya Allah, hamba berlindung kepada-Mu daripada kesengsaraan azab kubur, tiada Tuhan melainkan Engkau”.

>> DOA apabila melihat orang mendapat bencana
“Segala puji bagi Allah yang menyelamatkan aku daripada penyakit atau bala yang mana kamu telah diuji dengannya; dan memberi limpah kurnia yang nyata kepadaku melebihi kebanyakan orang”.

Advertisements